Home » Info

LED Lights, LED

Wat is LED?

Het woord LED is een afkorting van Light-Emitting Diode. Vertaald naar het Nederlands is dat: Lichtuitstralende Diode.

De Russische wetenschapper Oleg Losev halverwege de jaren '20 ontdekte dat diodes licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. Bij het uitstralen werd er geen gebruik gemaakt van een ontbranding en ook werden de diodes niet warm. In 1927 publiceerde de wetenschapper zijn bevindingen in een Russisch tijdschrift en in hetzelfde jaar vroeg hij patent aan voor zijn ontdekking. Deze ontdekking kan als eerde LED beschouwd worden. Zijn werk bleef echter lange tijd onopgemerkt. Pas 1962 brak de LED echt door, Nick Holoyak was degene die in dat jaar een werkende LED ontwikkelde.

Voordelen van LED

Het aanschaffen van Fledux LED verlichting heeft een aantal voordelen. We zetten het hieronder even op een rijtje:

1. Fledux LED lampen zijn hebben een lagere energieverbruik:

In vergelijking met de oude gloeilampen en spaarlampen, verbruiken LED lampen veel minder energie.

2. Fledux LED lampen hebben een langere levensduur:

De gemiddelde levensduur van een LED lamp kent een groot verschil in vergelijking met gloeilampen en zelf met spaarlampen. Met maarliefst 50.000 branduren is LED verlichting het duurzaamst.3. Fledux LED lampen hebben een hoger rendement:

In vergelijking met dezelfde gloeilamp en spaarlamp is ook het rendement vele malen hoger bij een Fledux LED lamp. Een ouderwetse gloeilamp zet slechts 10% van de energie om in licht. De overige 90% is verlies en wordt omgezet in bijvoorbeeld warmte.

Spaarlampen zijn met 35% op hun beurt een stuk zuiniger dan gloeilampen. Echter het grootste gedeelte van de verbruikte energie gaat ook hier verloren.

Bij LED lampen is het rendement het aller hoogst. Maarliefst 50% van de energie wordt omgezet in licht.

 

Kleurtemperatuur

Bij (LED)verlichting wordt de kleurtemperatuur meestal uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). Volgens de verschuivingswet van Wien neemt de golflengte van licht dat wordt uitgestraald af met een toenemende temperatuur. Een blauwachtige licht heeft een hogere temnperatuur en roodachtig licht heeft een lagere kleurtemperatuur. Dit is het tegengestelde van het indruk dat mensen vaak hebben. Vaak wordt gedacht dat licht met een hogere temperatuur ''warmer'' of roodachtig is. In het tabel is de schaal van verschillende temperaturen verdeeld.Verschillende fittingen

De LED lampen in onze collectie komen in verschillende vormen en maten. Er zijn een aantal aspecten waar u op moet letten bij het aanschaffen van een Fledux LED lamp, één daarvan is het kiezen van de juiste fitting. Hieronder geven we een uitleg over de verschillende fittingen die aanwezig zijn in onze collectie.


E27 Grote Fitting

E27 / Grote fitting

De E27 fitting staat bekend als zowel de 'grote fitting' als de 'normale fitting'. Dit is de meest voorkomende fitting binnen Nederlandse huishoudens, vandaar ook de bijnaam 'normale fitting'. 

Bij de E27 staat de 'E' voor Edisson-schroefdraad. Thomas Edison heeft deze ontwikkeld in 1909. Dit is de grote schroef aan de onderkant van de lamp om deze daarmee te bevestigen. De '27' refereert naar het aantal millimeters van de diameter van de schriefdraad. Bij de E27 is dat dus 27mm.

Led lampen met een E27 fitting vervangen makkelijk uw bestaande gloeilampen. U hoeft hiervoor geen aanpassingen te doen of extra onderdelen aan te schaffen. Draai simpelweg uw oude gloeilamp los en draai uw nieuwe ledlamp vast.

E14 / Kleine fitting

De E14 fitting staat bekend staat als de 'kleine fitting'. Naast de E27 fitting is dit één van de meest voorkomende fittingen binnen de Nederlandse huishoudens.

Bij de E14 staat de 'E' voor Edisson-schroefdraad. Dit is de schroef aan de onderkant van de lamp om deze daarmee te bevestigen. De '14' refereert naar het aantal millimeters van de diameter van de schriefdraad. Bij de E14 is dat dus 14mm.

Deze fitting komt op verschillende plekken voor zoals: kroonluchters, bureaulampen, stalampen, etc. LED lampen met een E14 fitting vervangen makkelijk uw bestaande gloeilampen. U hoeft hiervoor geen aanpassingen te doen of extra onderdelen aan te schaffen. Draai simpelweg uw oude gloeilamp los en draai uw nieuwe ledlamp vast.

GU10

De GU10 LED spot is makkelijk te onderscheiden door zijn opvallende en stevige voetjes. De twee voetjes staan 10mm uit elkaar, vandaar ook de '10' in de naam van de led lamp. 
De GU10 is op dit moment de populairste LED spot. Dat komt mede door de eenvoudige installatie van de lamp. De GU10 maakt gebruik van een bajonetsluiting, hiermee kunnen de lampen simpel worden gemonteerd en ook weer gedemonteerd met een draai van een kwartslag. 
De GU10 maakt gebruik van een normale netspanning van 230V. Hierdoor is er bij het plaatsen van deze spots geen LED transformator (trafo) nodig.

MR16

De MR16 LED spots zijn te onderscheiden door hun kleine steekfitting. De afstand tussen de twee pinnetjes is 5.3mm. De lamp heeft ook om die reden de naam GU5.3 gekregen.
De led spots werken op een lage spanning, namelijk 12V en zijn heel simpel te bevestigen. Steek de pinnen in hun houder en u bent klaar. 
Let op dat u met deze MR16 LED spots ook een speciale LED transformator (trafo) nodig heeft, bekijk onze aanbod van LED transformatoren op de accessoires pagina.


 

G4

Deze LED lamp werkt met 12V op een lage spanning. De G4 lampen zijn heel simpel te bevestigen. Steek de pinnen in hun houder en u bent klaar. 
Let op dat u met deze LED lampen een speciale LED transformator (trafo) nodig heeft, bekijk ons aanbod van LED transformatoren op de accessoires pagina. De G4 lamp is met zijn lage wattage heel ernergiezuinig, dit zult u zeker terug zien op uw energierekening.


 

G9

De G9 LED lampen zijn perfecte vervangers voor uw bestaande G9 halogeen lampen. De GU10 maakt gebruik van een normale netspanning van 230V. Hierdoor is er bij het plaatsen van deze LED lamp geen LED transformator nodig. Haal simpelweg uw G9 halogeen lamp uit zijn armatuur en plaats de nieuwe G9 LED lamp op zijn plek. 
De G9 lamp is met zijn lage wattage heel ernergiezuinig, dit zult u zeker terug zien op uw energierekening.
 

← .    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen